Maakt geld gelukkig?

28-05-2019

Maakt geld nou wel of niet gelukkig? Dé vraag die iedereen weleens stelt, Maar ook de vraag waar niet iedereen een bevredigend antwoord op kan dichten. We zijn niet helemaal zeker van onze zaak. Er kleven ook zoveel aspecten aan, nog los van bijkomende gevoelens en emoties. Maakt geld nou wel of niet gelukkig?

Persoonlijke omstandigheden
Het is niet eenvoudig om een 100% bevredigend antwoord te bedenken, een antwoord dat een leven lang meegaat. Waarom niet? Ons standpunt is vaak afhankelijk van onze persoonlijke omstandigheden en die kunnen veranderen. Veel geld bezitten geeft een andere kijk op deze vraag, dan weinig geld in de knip hebben.

Zonder kunnen we niet
Geld is voor veel mensen enorm belangrijk geworden in hun leven. Geld om dingen te kopen en om dingen te doen. Geld om jezelf zekerheid te verschaffen in het leven en geld om anderen de ogen mee uit te steken. We leven in een wereld waarin we niet meer zonder kunnen. Eén stap buiten de deur en we moeten onze portemonnee trekken. Niets is meer voor niks. Maar maakt het ons ook gelukkig?

Zonder geld geen leven
In een wereld waarin alles om geld draait, maakt geld, op een bepaalde manier, gelukkig. Want geen geld betekent, geen huis, geen eten, geen kleren, geen verzorging, niets. Maar zouden we in een wereld leven zonder geld, dan maakt geld niet gelukkig. We kunnen er toch niks mee. Een creditkaart meennemen naar de Noordpool heeft geen zin. Maar goed, inmiddels zijn grote delen van onze planeet gecultiveerd en zonder geld... geen leven. Maar maakt het ons echt gelukkig?

Van korte duur
Geld maakt ons tot op bepaalde hoogte gelukkig. Het werkt bijvoorbeeld maar korte tijd. Het heerlijke gevoel ebt na de aanschaf en het gebruik vanzelf weer weg. Na een paar weken zijn we onze heerlijke vakantie vergeten en toe aan een nieuwe. Na een paar jaar rondrijden in een mooie auto, zien we andere fraaie modellen langs rijden. Na een tijdje in een huis te hebben gewoond, gaan we toch weer bij makelaars kijken, zeker als dat mooie huis aan de rand van het bos te koop wordt gezet.

Geluk terugkopen
Omdat het geluksgevoel na bepaalde tijd wegebt, kunnen we nooit genoeg geld hebben. Om het heerlijke gevoel terug te winnen, moeten we het terugkopen. En dat is voor velen een probleem. Er zijn maar weinig mensen die oneindig vaak hun portemonnee kunnen trekken. Zijn deze superrijken dan wel gelukkig? Nee, lang niet altijd! Ook zij hebben hun momenten van onzekerheid en ontevredenheid. Waarom? Omdat je met geld slechts materie kunt kopen. Geen immateriële zaken, zoals een goede mentale en fysieke gezondheid, oprechte vriendschappen en eeuwige liefde.

Het ware geluk is zingeving
In onze maatschappij maakt geld voor even gelukkig, maar zeker niet voor altijd en zeker niet diep. Daar is meer voor nodig. Zoals zingeving. Mensen die tevreden met zichzelf zijn en naar hun idee zinvol bezig zijn, voelen zich vaak heel gelukkig. En dat stralen ze ook uit. Wie wil niet met deze fijne mensen omgaan? Het stabiele en diepe geluksgevoel dat ze uitstralen, zet een positieve spiraal in hun leven in gang. Wat je uitstraalt, krijg je terug. En dat fundamentele fijne en tevreden gevoel uitstralen lukt niet met geld. Nog niet met een miljoen.

In liefde,
David Goedhart